9 Ağustos 2009 Pazar

madopar hbs yan etkileri

Sizlere madopar ilacı hakkında daha önce "madopar 125mg ilacı" sayfasında bilgi vermiştik, gelen istekler üzerine madopar hbs 125 mg kapsül yan etkilerini veriyoruz.

Madopar HBS 125 mg yan etkileri ;

En çok görülen yan etkiler, bulantı ve tedavinin daha geç dönemlerinde gözlenen koreiform, distonik ve diğer istem dışı hareketleri içeren diskinezilerdir.

Madopar kullanan hastalarda görülen diğer yan etkiler:

Tüm vücut: Göğüs ağrısı, asteni, abdominal ağrı ve sıkıntı, bitkinlik

Kardiyovasküler: Kardiyak düzensizlikler, hipotansiyon, ortostatik hipotansiyon, hipertansiyon, senkop, flebit, çarpıntı, miyokardiyal infarktüs. Ortostatik şikayetler, Madopar dozunun azaltılmasından sonra genellikle düzelir.

Gastrointestinal: Koyu renk tükürük, gastrointestinal kanama, duodenal ülser gelişimi, anoreksi, kusma, ishal, kabızlık, dispepsi, ağızda kuruluk, tat kaybı veya değişiklikleri, gastrointestinal ağrı, disfaji, aşırı tükürük salgısı, mide veya barsakta aşırı gaz birikimi, diş gıcırdaması, dilde yanma hissi, yanma, hıçkırık. Başlıca tedavinin erken döneminde görülen, gastrointestinal sisteme ait istenmeyen etkiler, Madopar bir miktar yiyecek ve sıvıyla birlikte alınarak veya doz kademeli olarak arttırılarak büyük ölçüde kontrol altına alınabilir.

Hematolojik: Agranülositoz, hemolitik veya non-hemolitik anemi, trombositopeni, lökopeni, hemoglobin ve hematokritte düşüş, serum glikozunda yükselme, serum potasyumunda düşüş, serum kreatinin ve ürik asidinde yükselme, laktik dehidrogenaz (LDH), bilirubin, kan üre azotu (BUN), Coombs testi, SGOT (AST) ve SGPT (ALT) değerlerinde anormallik. Bu nedenle, her uzun dönem levodopa içeren tedavide olduğu gibi, kan sayımı, karaciğer fonksiyonları periyodik olarak izlenmelidir.

Aşırı duyarlılık: Anjiyoödem, ürtiker, kaşıntı, Henoch-Schölein pupurası, bülöz lezyonlar, pemfigus benzeri reaksiyonlar.

Kas-iskelet sistemi: Sırt ağrısı, omuz ağrısı, kas krampları, güçsüzlük, bacak ağrısı.

Sinir sistemi/Psikiyatrik: Delüzyonlar, halüsinasyonlar ve paranoid fikirler içeren psikotik episodlar, nöroleptik malign sendrom, bradikinetik episodlar (aç-kapa fenomeni), konfüzyon, ajitasyon, sersemlik, uyuklama hali, kabuslar içeren rüya anormallikleri, uykusuzluk, parestezi, baş ağrısı, intihara eğilim gelişimi eşlik eden veya etmeyen depresyon, demans, artmış libido, ataksi, ekstrapiramidal bozukluk, düşme, anksiyete, yürüyüş anormallikleri, sinirlilik, zihin berraklığında azalma, hafıza bozukluğu, dezoryantasyon, öfori, göz kapağı spazmı (fazla dozun erken işareti olarak alınabilir, doz azaltımı düşünülmelidir), çene kilitlenmsi, artmış tremor, hissizlik, kas seğirmesi, belirti göstermeyen Horner’s sendromunun aktivasyonu, periferik nöropati. Bu yan etkilerden ajitasyon, anksiyete, uykusuzluk, halüsinasyonlar, delüzyonlar ve temporal dezoryantasyon, özellikle yaşlılarda ve bu gibi rahatsızlık hikayesi olan hastalarda görülebilir. Madopar ile tedavi edilen hastalarda görülebilen depresyon, altta yatan hastalığın etkisi de olabilir. Diskineziler, genellikle dozun düşürülmesi ile ortadan kaldırılabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Tedavinin uzaması sonucu görülen donma epizotları, doz sonu kötüleşmesi ve “aç-kapa” etkisini içeren terapötik cevapta dalgalanmalar, doz ayarlanarak ve küçük tek dozları daha sık vererek, genellikle ortadan kaldırılabilir veya tolere edilebilir hale getirilebilir. Terapötik etkiyi yoğunlaştırmak için, sonradan dozun tekrar arttırılması girişiminde bulunulabilir.

Solunum sistemi: Dispne, üst solunum infeksiyonu, farenks ağrısı, öksürük.

Cilt: Döküntü, terlemede artış, saç dökülmesi, koyu renk ter, malign melanom, kızarma.

Ürogenital: İdrar yolları enfeksiyonu, sık idrara çıkma, koyu renk idrar (genellikle beklemekle koyulaşan kırmızı renk görülür), idrar retansiyonu, idrarını tutamama, idrar yapmada zorluk, priapizm, idrarda lökosit, bakteri, kan, protein, glikoz görülmesi. Bu nedenle, her uzun dönem levodopa içeren tedavide olduğu gibi, böbrek fonksiyonları periyodik olarak izlenmelidir.

Metabolik: Ödem, kilo artışı, kilo kaybı.

Özel duyular: İstem dışı göz hareketleri krizi, çift görme, bulanık görme, dilate pupiller.

Diğer: Düzensiz solunum, baygınlık, ses kısıklığı, kırıklık, ateş basma, uyarılma hissi.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder